Bosszankodásmentes számítógépválasztó

Nyilván most is valamilyen számítógépről nézed ezt az oldalt, még akkor is, ha okostelefonnak vagy tabletnek hívják pontosabban… Jó, ha tudod, hogy a tablet és az okostelefon nem alkalmas programozásra, és a laptopoknak sem mindegyik változata alkalmas erre a feladatra. Internetezéshez, filmezéshez elmegy, de programozásnál a hajadat is kihullatod.

Igazából sok ember akkor szembesül ezzel a ténnyel, amikor elkezd programozást tanulni, és a gépe lassú, sokáig tölt, egy kínszenvedés rajta programokat írni (néha még egyszerűket is).

És ami még ennél is rosszabb… ha váltanál, bemész a számítógépboltba (esetleg megkéred ismerősödet, gyerekedet, hogy segítsen, költesz rá több százezer(!) forintot, és annál nem tudok elképzelni rosszabbat, mint amikor azzal szembesülsz, hogy a gép amit vettél, mégsem arra jó. Vagy jó, de vannak benne akár 50-80.000 Ft-os alkatrészek, amiket SOHA nem fog kihasználni a programozás folyamán.

Összeállítottam egy rövid útmutatót, amiben leírom, hogy

  • hogyan válassz úgy számítógépet, hogy alkalmas legyen programozáshoz, azaz biztosan elkerüld a bosszankodást, mely több százezer forint kifizetése után jelentkezik, amikor rájössz, hogy bizonyos paraméterek nem jók. Ez általában már jóval a 8 napos visszavásárlási határidő után jön el. Hiszen mire megérted az összefüggéseket, már nehéz visszacsinálni.
  • el tudod dönteni segítségével, hogy a mostani géped mennyire alkalmas rá, és be tudsz ütemezni esetlegesen egy gépvásárlást a közeljövőre, ha mégsem lenne megfelelő
  • ha már gépvásárlás, akkor pénzt tudsz spórolni azzal, hogy leírom neked, hogy milyen részegységek azok, amikre NEM kell pluszpénzt áldoznod, hogy jó legyen, hiszen nem fontos a programozás szempontjából. Ez akár több tízezer forint is lehet!
  • mindeközben egy olyan bevezetőt is olvashatsz a számítógépekről, ami egy leendő programozótól is abszolút elvárható.
  • mindezt egy helyen, összegyűjtve, nem kell órákat barangolnod a neten, hogy összeszedd az infókat, végignézd a véleményeket, ütköztesd az álláspontokat, kiigazodj a szaknyelv dzsungelében… Ez mennyi időbe is kerül? (…mennyi is a jelenlegi órabéred?)

Hamarabb volt számítógépem, mint ahogy a mai architektúrák (a “PC-k”) elterjedtek volna, és a C-64-től kezdve folyamatosan használtam valamilyen gépet. Jó 25 éve. Ezalatt sokezerszeresére nőtt a kapacitás minden szempontból: a gyorsaság, a tárolókapacitás rengeteget fejlődött. Mégis… Ebben a rohanó világban kikristályosodtak bennem azok az alapelvek, amik egy jó programozógépet jellemeznek. Mi kell bele és mi nem. Az elveimet ki is próbáltam: ennek megfelelően vásároltam előző és mostani konfigurációmat is.

És ezt most megosztom veled… 25 év gépvásárlási és -birtoklási tapasztalatát.

Ára 1980 Ft. (3,95 EUR + ÁFA*)

* – az eurós árak nettóban értendők, EU-ban élők számára, melyhez a lakóhely szerinti ÁFA számolandó hozzá.

Kérlek, válaszd ki a megfelelő fület a lakóhelyed megadásához!